Vedení radnice nyní připravilo nový tendr na dokončení opravy divadla. Se společností CGM Czech, která rekonstrukci prováděla, byly v červnu ukončeny smluvní vztahy, neboť firma nedodržovala stanovené termíny prací. Město vyčísluje na základě znaleckých posudků vzniklé škody . Na penále požaduje po stavební společnosti zaplatit 69 milionů korun.

Vymoci uvedenou částku ale bude asi složité. Na základě vyhlášky Krajského soudu v Hradci Králové totiž bylo zahájeno se jmenovanou firmou insolvenční řízení.

Jak informoval náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek, do konce roku by měla být vybrána nová stavební společnost, která rekonstrukci divadla dokončí. Podle odhadů by práce mohly trvat zhruba tři až pět měsíců. Je tu tedy šance, že alespoň 101. sezonu by divadelní soubor mohl zahájit na své mateřské scéně.

„Navzdory tomu, že divadelní budova ve Dvořákových sadech měla být otevřena už letos na jaře, stále sídlíme v Divadle Lampion, které nyní poskytuje azyl dvěma umělecky mimořádně činorodým souborům," konstatoval při zahájení nové sezony umělecký šéf Městského divadla Kladno Daniel Přibyl.

Budova městského divadla zůstává v dezolátním stavu, zadní trakt je ubouraný, dovnitř z mnoha míst zatéká. Památkově chráněná budova, někdejší symbol sebevědomí města Kladna, už nečeká na opravu, nýbrž na záchranu," uvedl Daniel Přibyl.  „Přesto dál zůstávám optimistou a věřím, že do druhého století své existence vstoupí divadlo v důstojném kulturním prostředí," dodal.

Opravu budovy Městského divadla Kladno za více než 91 milionů korun provázejí problémy od začátku, ať už z důvodů odkladu prací kvůli nálezům kosterních pozůstatků (divadlo stojí v místech bývalého hřbitova), požadavkům poskytovatele dotací na změny v projektu nebo průtahům spojených s výběrovými řízeními na zhotovitele

Samotná rekonstrukce na základě návrhu architekta Davida Vávry začala na přelomu let 2012 a 2013. Původní termín dokončení byl do konce roku 2013. Poté byl kvůli kosterním nálezům posunut na letošní březen. V závěru února stavební firma požádala o další prodloužení termínu, harmonogram prací ale ani poté nedodržovala. Potíže byly i s tendrem na vybavení interiérů, do něhož se přihlásil nedostatečný počet uchazečů. Soubor divadla tak hraje už čtvrtou sezonu v loutkovém Divadle Lampion.

Stálý profesionální soubor v Kladně vznikl v roce 1915, tedy krátce po otevření nově zbudovaného divadla. Kladno se tehdy stalo teprve čtvrtým českým městem se stálou divadelní scénou s profesionálním hereckým ansámblem.