Kudy z nudy? Odpověď na tuto otázku dají následující řádky. Na Kladensku a Slánsku se tento víkend koná řada zajímavých akcí. Nabízíme vám přehled některých z nich.

Bitva v Libušíně

Další ročník největší středověké bitvy v České republice je možné zhlédnout v sobotu odpoledne v Libušíně. Program zde začíná ve 12 hodin. Přesně v 16 hodin se uskuteční samotná bitva u areálu bývalého koupaliště za fotbalovým hřištěm. Zúčastní se jí přes 800 šermířů z celé republiky i ze zahraničí.

Výlov na Čabárně

Až do sobotního odpoledne budou rybáři provádět výlov rybníka ve vodním parku Čabárna mezi Kladnem a Brandýskem. A prý se bude na co koukat. V rybníku by se měly nacházet kapitální kousky a kdo si přivstane, má šanci vidět velké sumce, štiky nebo kapry. Naposledy se zde výlov konal před osmi lety.

Pouť ve Slatině

V sobotu a neděli bude náves ve Slatině patřit druhému ročníku obnovené tradiční poutě sv. Vojtěcha. Návštěvníci si užijí na tradičních pouťových atrakcích.

Motorkáři

V areálu Bikers Bar Vodárna ve Stochově se v sobotu uskuteční zahajovací motosraz pořádaný zdejší Mototour Bikers Association (MBA). Po celý den bude k dispozici bar a jeho přilehlé okolí. „Už od dopoledních hodin čekáme příjezd mašin. Spanilá jízda se uskuteční ve třináct hodin," uvedl Leoš Loukota z MBA. Součástí dalšího programu jsou netradiční soutěže o hodnotné ceny, hudební doprovod v podání rockové kapely Nomád nebo i při motorkářských akcích častý striptýz.

Železniční muzeum

V sobotu zahajuje železniční muzeum ve Zlonicích 17. sezonu, která se ponese v duchu oslav 140 let Pražsko-duchcovské dráhy. Při této příležitosti bude vypraven zvláštní expres Praotec Čech v jehož soupravě nebude chybět barový vůz, ani vůz pro přepravu dětských kočárků a jízdních kol. V areálu muzea, které je otevřeno od 9 do 15 hodin, budou představeny nové expozic a zahájena výstava fotografií vztahujících se k výše zmíněnému výročí dráhy. V muzeu si je možné prohlédnout také autoveterány nebo se projet na úzkorozchodné malodráze.

Divadelní festival

Amatérské divadelní soubory z Kladna, Stochova, Prahy a Hořovic měří své umělecké síly v druhém ročníku Soutěžního festivalu amatérského divadla Kladno, který se od pátku do neděle koná v Divadle Lampion. Návštěvníci festivalu se mohou těšit celkem na patnáct představení. Jejich výkon bude hodnotit odborná porota v čele s uměleckým šéfem Danielem Přibylem.

Pro děti v Buštěhradu

Rodinné centrum Buštěhradský pelíšek pořádá v sobotu jarní procházku spojenou s Dnem Země. Součástí budou soutěže, občerstvení, táborák, ukázka výcviku psa či pohádka Bob a Bobek v podání profesionálního brněnského Divadla Špílberg. Vstup je zdarma, špekáčky si vezměte s sebou. Sraz a registrace vandráčků je od 14.30 do 15.30 hodin mezi rybníky.

Turisté ve Slaném

Místostarosta Slaného v sobotu ve 13.30 hodin u infocentra symbolicky klíčem otevře novou turistickou sezonu. Následovat bude komentovaná prohlídka města spojená s ochutnávkou vín.

Symfonici

Kladenský symfonický orchestr pořádá ve své 111. sezoně první koncert projektu Hudební večery – Dvořák a ti druzí. Koná se v neděli od 19 hodin v malém sále Domu kultury v Kladně. První část koncertu bude patřit Dvořákově opeře Rusalka. Po přestávce bude provedena Dvořákova Symfonie č. 8 G dur Anglická.