Aplikaci pro chytré mobily a tablety, jež doplňuje loni spuštěný webový portál SENOSEC.CZU.CZ pro použití přímo v terénu, včera dopoledne představili veřejnosti na louce Školního zemědělského podniku České zemědělské univerzity v Lánech ministr životního prostředí Richard Brabec a prorektor České zemědělské univerzity Petr Heřmánek.

Právě oni dva loni 22. května s podporou dobrovolníků z iniciativy Za živou krajinu odstartovali kampaň za záchranu živočichů ohrožených při sečích. Veřejnosti dali k užívání nový komunikační nástroj, kterým je právě již zmiňovaný webový portál.

„Jsem rád, že letos můžeme nabídnout další usnadnění pro záchranu zvířat, která každoročně hynou při senosečích, a to jednoduchou aplikaci pro mobily a tablety. Ta umožní zadávat data přímo z terénu, čímž, věřím, ještě zlepší komunikaci mezi zúčastněnými skupinami dobrovolníků, zemědělců a myslivců. Nastartovat spolupráci tam, kde po ní všichni zúčastnění dlouhodobě volají, je důležité. Jen tak je možné minimalizovat ztráty, které seče každoročně provázejí," řekl ministr Richard Brabec a dodal: „To, že projekt má smysl, dokazují čísla za loňskou sezonu, kdy portál zaznamenal sedm tisíc návštěv, zaregistrovalo se do něj skoro 2100 uživatelů a hlavně se díky němu podařilo zachránit celkem 112 dospělých zvířat nebo mláďat."

Studenti České zemědělské univerzity tak na sebe mohou být pyšní. „Těší mne úspěch práce studentů naší univerzity a cením si konkrétního pozitivního přínosu v praxi. Nejlepší studentské aplikace jsme ocenili letos v únoru při vyhlášení vítězů soutěže. Aplikaci Senoseč pro Android vytvořili Pavel Junek a Radomil Holík, doplňkovou verzi pro Windows Phone Ladislav Böhm a Jakub Podroužek. Naši studenti nyní aplikaci dopracovali pro ostrý provoz. Věřím, že v praxi se dobře osvědčí, a že o ni bude mít veřejnost i odborníci zájem," vysvětlil prorektor České zemědělské univerzity Petr Heřmánek.

Aplikace pro operační systém Android nabízí stejně jako portál přihlášení pro profily dobrovolníka, zemědělce a myslivce. „Dobrovolník hlásí úhyny či nálezy živých zvířat, zemědělec zadává místo a čas seče a myslivec zakládá akce, na než se pak můžou dobrovolníci hlásit," dodal Jan Bartoška z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity, který metodicky vedl soutěžící studenty při programování vhodných aplikací.

„V letošní sezoně sečí Česká zemědělská univerzita, která provoz portálu zajišťuje, evidovala k 1. červnu deset tisíc návštěv. Celkově se již do portálu zaregistrovalo na tři tisíce uživatelů, z toho 102 zemědělských podniků a 186 mysliveckých sdružení. Zachránit se podařilo dohromady 206 dospělých zvířat či mláďat. To ale není vše, sezona sečí stále pokračuje, takže tato čísla se budou ještě měnit," konstatoval proděkan Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity, Roman Kvasnička.

Portál vnímá pozitivně také Miloslava Landová z iniciativy Za živou krajinu, která se aktivně účastní akcí v terénu a pomáhá s organizací dobrovolníků. „Umožňuje nám rychlou a operativní domluvu, a to i díky SMS bráně, která rozesílá informace o změnách například při přesunech časů způsobených třeba nepříznivým počasím. Naše komunikace bude díky mobilní aplikaci ještě rychlejší a hlavně příjemnější, protože vše půjde udělat přímo na poli," dodala Miloslava Landová.

Podporu projektu vyjádřila i jednatelka Českomoravské myslivecké jednoty Martina Novotná: „Portál i aplikace má naši plnou podporu, našim členům budeme obojí doporučovat skrze naše webové stránky a časopis."

Součástí akce v Lánech byla také praktická ukázka konkrétních opatření v terénu. Na místě se uskutečnila ukázka použití dronu s termovizí a prohledávání louky s cvičenými psy za použití ruční termokamery.