Panáčka nyní může dát posádka sanitky dětem při zásahu či následném transportu malého pacienta do nemocnice. Tři sta kusů plyšáků chlapečka s červenou čepicí a nápisem 155 předal včera Robert Vláška, zástupce společnosti, která se záchrannými službami na tomto projektu spolupracuje, do rukou ředitele středočeské záchranky Martina Houdka.

„Pro děti bývá kontakt se záchranáři, ošetřování a transport sanitkou mnohdy velmi stresující. Tato myšlenka zmírnění stresu a strachu je účinná. Proto jsme se k projektu připojili,“ řekl ředitel Houdek.

Kryštůfek také pomůže usnadnit komunikaci posádky s pacientem. „Záchranáři hračku využívají zejména při transportech dětí bez rodičů,“ dodal Martin Houdek.

Plyšáky rozvezou po všech stanovištích středočeské záchranné služby, aby byl v každé sanitce jeden. „V případě, že budou rozdány, objednáme další,“ podotkl ředitel.

Kryštůfek dostal své jméno podle svatého Kryštofa, který je považován za ochránce cestujících, řidičů, poutníků a také dětí. Dále je patronem leteckých záchranářů.