Čtverce se na silnici objevily už v pátek. Kladenský deník informovalo hned několik řidičů. „Když jsem jela ve čtvrtek večer z kulturáku ze Stochova po divadelním představení asi po dvaadvacáté hodině, čtverce na silnici u Kačice ještě zaručeně nebyly," potvrdila řidička z Kladenska.

Další šofér, kterému záhada vrtá hlavou, však uvedl, 
že čtverce byly na silnici ve stejném úseku hned druhý den. „Kolem sedmnácté hodiny jsem jel s tátou z Prahy 
a sjížděli jsme z rychlostní silnice R6 u Kačice. Komunikace byla pomalovaná ve směru na Smečno. Dva bílé spojené obrazce byly namalovány na silnici až do Slaného," řekl mladý řidič Filip.

Kromě toho oslovili redakci i pejskaři, kteří se podivovali zvláštním malůvkám na chodníku u Modelářského střediska ve Smečenské ulici ve Slaném, stejně tak na nedalekém chodníku v Záfortenské ulici. Další čtverce jsou namalovány na křižovatce Záfortenské a Šultysovy ulice u přechodu pro chodce, v sousedství restaurace Hamburk.

„Je to zvláštní značení, nepodobá se žádnému, které dělají silničáři. Prostě je to záhada. Kdyby to dělal někdo jen pro legraci, dal by si s tím docela práci a ještě by ho barva stála dost peněz. A tak nezbývá, než si myslet, že si nás takhle označují třeba mimozemšťané," vyslovil s úsměvem svoji domněnku důchodce Jaroslav ze Slaného.

Záhada je o to větší, že vysvětlení pro znaky nemají ani starostové jmenovaných obcí, správa a údržba silnic, kladenský magistrát ani Středočeský krajský úřad. Nikdo se k bílým čtvercům nehlásil. 

„To by mě zajímalo, co je to za čtverce. Nikdo se na mě neobrátil ani jsme na úřadu nedostali žádnou informaci. Ve Smečně sice budeme dělat opravu silnice, ale to s tím vůbec nesouvisí. Navíc tyto značky jsou někde u kraje silnice, jinde uprostřed. Je to takové pikantní," uvedla starostka Smečna Pavla Štrobachová.

Ani starosta Kačice Libor Němeček nemá ponětí, kde se čtverce na silnici vzaly a co znamenají. „Začínají hned za cedulí obce u kraje po pravé straně ve směru na Smečno. Nevím, proč to někdo namaloval. Jestli to byl nějaký blázen? Skutečně nevím. Ještě mě napadlo, že katastrální úřad dělá digitalizaci našeho území, tak jestli to nebude mít souvislost s tím," vyjádřil se Libor Němeček.

Kladenský deník oslovil i Středočeský krajský úřad, který zmiňovanou silnici vlastní. „Pracovníci krajské správy a údržby silnic se byli na místě podívat, ovšem s určitostí nelze říci, o co přesně se jedná. Náš odhad je, že jde o kartografické značení v rámci přípravy na letecké snímkování. To by vám ale s jistotou potvrdil katastrální úřad nebo Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický," uvedla mluvčí Středočeského krajského úřadu Nicole Mertinová.

A skutečně. Záhadu čtverců objasnil až ředitel Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického Karel Raděj. Tomu Kladenský deník zaslal fotku symbolů. "Lze s velkou pravděpodobností konstatovat, že na fotografii je zachycen signalizační obrazec takzvaný výchozí bod sloužící potřebám leteckého měřického snímkování, případně potřebám leteckého laserového skenování, nebo byl tento bod instalován pro potřeby mobilního mapování. V České republice je v současné době přibližně devět organizací, u kterých lze letecké snímkování a práce mobilního mapování objednat a které obvykle provádí před snímkovým letem, nebo mapovací jízdou, signalizaci výchozích bodů obdobných bodu zobrazenému na vašem snímku," vyjádřil se odborník.

"Takovýchto bodů podle požadovaného výsledného rozlišení ortofota. Jen na území Hl.m.Prahy jsou trvale udržovány stovky podobných bodů pro potřeby aktualizace mapových podkladů. Jedním z dodavatelů ortofot České republiky je například Zeměměřický úřad v Praze-Kobylisích. Signalizované výchozí body tedy nepovažujme rozhodně za záhadné, neb jsou již dlouho součástí našeho života jako řada dalších činností sloužících k výrobě dat pro projekční práce, mapování a Geografické informační systémy (GIS)," vysvětlil ředitěl Karel Raděj.