Zásadní je i to, aby se zastupitelé zabývali obecně závaznou vyhláškou O regulaci provozování hazardních her. „Ta nabývá účinnosti od prvního ledna, ale fakticky se to bude města týkat až v říjnu 2021. Většina automatů totiž dostala povolení dva týdny po volbách. Pro Kladno to znamená, že nikdo jiný nemůže žádat o povolení nového automatu, a tak jak budou postupně končit povolení, bude jich v Kladně ubývat. S ohledem na to, že 14 dní po volbách vydal kladenský magistrát zmíněná povolení na další tří roky, nemůžeme s tím dělat vůbec nic,“ zdůraznil primátor Dan Jiránek.

Na území města Kladna je v současnosti kolem 650 hracích přístrojů, které mají povolení. „Normální je, že se povolení vydávají průběžně a stejně tak průběžně končí. To, že Kladno dostalo po volbách povolení na extrémně velký počet automatů, nám nepřipadá úplně standardní,“ dodává primátor.

Vedení města problematiku konzultovalo i s ministerstvem vnitra, ale narazilo. V případě krácení platnosti povolení automatů či vytvoření vyhlášky, by si Kladno zadělalo leda na problém a vyhlášku by ústavní soud nakonec stejně zrušil.

Slavnost světla ve Slaném.
OBRAZEM: Slavnost světla ve Slaném

Zastupitelé by se měli dnes v Kladně zabývat i další vyhláškou O zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a zlepšení vzhledu města. Konkrétně se jedná například o pobyt na veřejných trávnících, který sám o sobě není závadný, ale různé skupiny obyvatel si ho vysvětlují odlišně a je potřeba nastavit jasná pravidla. Není možné, aby byly ve vyhlášce absurdní body, které nakonec strážníci tolerují.

„Kladno přislíbilo ministerstvu vnitra, že se stávající vyhláškou do konce roku něco udělá. Kdybychom ji vykostili, byla by bezzubá. Bude proto snazší ji zrušit a pracovat na ústavně konformní vyhlášce, tak, aby nebránila využívat lidem svá práva a na druhou stranu, aby zabránila jiným, kteří obtěžují své okolí,“ vysvětluje primátor.

Řidič u Hostivice neubrzdil auto před přejezdem.
Řidič nedobrzdil před přejezdem. Vjel přímo pod vlak