Občané, kteří mají i nadále zájem sledovat dění ve Slaném a to, jak je nakládáno s veřejnými penězi, si patrně budou muset opět přivstat a vyrazit do sálu Kulturního centra Grand zřejmě některý další víkendový den.

Vzniká tak dojem, že pestrobarevná, místy oranžovo-rudá, slánská koalice se chce navrátit k pracovním sobotám, kterým už před lety odzvonilo.

Kvůli desítkám připomínek a výtek, které padají při jednáních zejména z opozičního tábora, se navíc schůze neskutečně vlečou. Ať už jsou to poznámky konstruktivní či zbytečné, pravdou je, že se Slaňáci od podzimu daleko nepohnuli.

Jednou z mála věcí, která se podařila na sobotním zasedání prosadit, je alespoň chystaná rekonstrukce plochy zimního stadionu, která začne do konce dubna. Stadion je součástí městské společnosti – Veřejná sportovní hala (VSH).

Rekonstrukce

Rekonstrukce bude stát zhruba 20 milionů korun. Většinu částky pokryje evropská dotace, město z rozpočtu uhradí maximálně 3,5 milionu korun, řekl na jednání zastupitelstva místostarosta Pavel Zlámal (ANO).

Původně odhadovaná cena projektu byla zhruba 23 milionů korun, komise města vybrala firmu, která nabídla opravu udělat asi o tři miliony levněji. Město však počítá s tím, že se při opravě mohou objevit další problémy a s nimi související dodatečné stavební práce, na které nechá peníze v rezervě.

„Oprava by měla trvat čtyři měsíce," řekl manažer rozvoje města a zastupitel Milan Grohmann (za ODS). Součástí projektu je výměna chladicí technologie i zajištění podloží ledové plochy.

Protože v dnešní době je už standard rozměrů ledové plochy menší než dříve, bude i opravená chladicí deska menší. Provoz stadionu bude po opravě úspornější. Současné technologie sportoviště jsou 25 let staré.

Kromě rekonstrukce je další novinkou jmenování nového jednatele slánské VSH. Tím je absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu Radek Hlavatý ze Pcher. Osm let hrál profesionálně hokej, přičemž jako dítě začínal na slánském stadionu. Nejlépe obstál před komisí ze tří uchazečů. Oficiálně bude do funkce jmenován dnes.

Slaný letos chystá také například opravu Husovy ulici, tzv. Londy. Mohla by začít v polovině roku. Cena projektu je 36 milionů korun, většinu peněz by město mělo získat 
z evropské dotace.