Kruh se tak pomyslně uzavřel. Trampolínový park je totiž místem, kde se před dvěma lety spolu poprvé setkaly a navázaly přátelství.
Postupně se tak naplnil cíl projektu Děti jako my. Ten sklidil ovace i na výročním zasedání UNESCO, kde byl považován za jeden z nejpřínosnějších projektů ve školním roce 2012/2013.

„Z hlediska inkluze je obtížné, aby se velmi nadané a naopak postižené děti učily společně, ale v zájmových aktivitách spolu nemají sebemenší problém," řekl Kladenskému deníku ředitel Základní školy Lupáčova Milan Hausner.

„Zcela zásadní byl společný loňský pobyt dětí nedaleko Rakovníku na závěr prvního roku existence projektu. Zde bylo nádherně patrné, jak se postižené děti učí od zdravých a naopak. Spolu s námi zde byli studenti kladenského gymnázia, kteří se také aktivně zapojili," uvedla vychovatelka Korálku a iniciátorka celého projektu Venuše Hausner.

„Nejkrásnější na tom je, že naši páťáci, kteří odcházejí do gymnázií, projevili obrovský zájem v projektu dále pokračovat," poznamenal ředitel.

„Základní škola Lupáčova je počítačově zaměřená. My jejím žákům můžeme zase nabídnout dílny, které neznají, například keramiku, rukodělné práce, ergoterapii. I my je tak máme co naučit," konstatovala Venuše Hausner.

Děti se vzájemně setkávají několikrát ročně. Čtvrteční společně prožitý den měl navíc slavnostní nádech. „Navštívily nás před časem děti z partnerské maďarské školy a české naopak Maďarsko. Přihlásili jsme se do soutěže Label. Ta je zaměřena na propojení cizího jazyku a sociální inkluze a podařilo se nám získat tuto prestižní cenu. Je to také výsledek naší dlouhodobé spolupráce s Korálkem," vysvětlil Milan Hausner.

Cena bude škole Lupáčkova udělena v září letošního roku. Znamená příspěvek dvě stě tisíc korun. Využita bude na společný tábor v zábavním parku Mirákulum. 

Není vyloučeno, že projekt Děti jako my najde v příštích měsících další rozšíření. „Plánujeme, že by naše děti mohly docházet do domů pro seniory a navázat zde obdobná přátelství se staršími lidmi jako mají s dětmi ze školy Lupáčova," dodala Venuše Hausner.