Jan Lewinský byl drážní hasič a rovněž student fakulty v Kladně, který předloni tragicky zahynul při plnění služebních povinností. „Tohoto typu soutěže se zúčastnil, byl aktivním hasičem už od svého dětství, když působil u dobrovolných hasičů v rodné vesnici na Moravě," poznamenal za pořadatele student kladenské fakulty Petr Svoboda.

Návštěvníci si tak mohli na Sítné na vlastní oči prohlédnout, jaký je postup při vyprošťování zraněné osoby z havarovaného vozidla, ale také měli možnost seznámit se s technikou středočeských hasičů i záchranářů. A nejen jich. „Pro diváky byl na místě vystaven i speciální automobil hasičů z pražského Letiště Václava Havla," uvedl Petr Svoboda.

Cílem soutěže, která se na Sítné konala už podruhé, je přispět k odbornému růstu a motivaci studentů. Rovněž chce popularizovat studijní obor Plánování a řízení krizových situací.

„Zúčastnili se jí studenti starší osmnácti let ze středních, vyšších odborných a vysokých škol, přičemž počet závodníků přihlášených za školu či univerzitu byl omezen na deset. Celkový počet soutěžících pak na šedesát," konstatoval Svoboda. Do soutěže se jich z celé České republiky přihlásilo celkem dvaačtyřicet. „Soutěžilo se v kategoriích ženy a muži. Na start závodu se postavilo dvaatřicet mužů a deset žen. Zvládnout museli vskutku obtížné disciplíny," řekl Petr Svoboda.

Závod odstartoval v v půl desáté dopoledne. Závodník musel nejprve napojit hadice na výtlačná hrdla a rozvinout proudnice na vzdálenost čtyřiceti metrů. Poté měl za úkol sbalit dvě roztažené dvacetimetrové hadice a uložit je do připraveného boxu. Každou však musel balit jednotlivě, přičemž hadice nesměla z boxu přesahovat.

Další disciplínou bylo přemístění připravené pneumatiky na určenou vzdálenost. I když se to možná zdá jednoduché, opak je pravdou. Závodník ji totiž musel převalovat přes bok od startovní čáry za další připravenou čáru a zpět na start. Navíc bylo zakázáno ji kutálet. Následovalo přenesení kanystrů s vodou po vytyčené trase a transport osmdesátikilové figuríny na předepsanou vzdálenost a místo. Figurínu nesměl soutěžící táhnout za hlavu, ruce či nohy, ale musel ji uchopit takzvaným Rautekovým způsobem nebo pod pažemi. Pak už zbývalo jen přeskočit dvoumetrovou bariéru a vystoupat do osmého patra výškové budovy fakulty v Kokosu v kompletním zásahovém oděvu s dýchacím přístrojem na zádech. To vše na čas, s možností penalizace při nesprávném splnění úkolu nebo i diskvalifikace při hrubém porušení pravidel.

„Moderní je v poslední době rozdělovat závod na čtyři jednotlivé úseky, ale my ho chtěli udělat obtížnější, proto ho závodníci absolvovali celý v kuse," vysvětlil Petr Svoboda.

Medailisté soutěže

Muži: 1. David Cifera ČVUT – Strojní, 2. Ondřej Tesař ESOZ Chomutov, 3. Zbyněk Myslivec ČZU
Ženy: 1. Michaela Tichá ČVUT – Stavební, 2. Hana Petřeková ČVUT FBMI, 3. Diana Musílková ČVUT FBMI