„Pravidelné čištění ulic a komunikací začalo v centru tento týden. Již po třech dnech se však ukázalo, že zde řidiči nerespektují dopravní značení instalované až s týdenním předstihem. Znemožňují tak vyčištění ulic,“ řekla pracovnice magistrátu Olga Oliveriusová.

Strážníci totiž vozy ponechané v místě prací už nechat odtáhnou nesmí a nadzvedávat je by bylo časově i finančně neúnosné.  

Jak uvedl Vojtěch Volf, náměstek primátora, do jehož kompetence úklid města spadá, aby čištění komplikovalo obyvatelům život co nejméně, rozhodlo se například vedení města obytný blok, dříve čištěný vcelku, dělit na dvě části. „Ale ani toto vstřícné gesto řidiči nerespektují,“ sdělil náměstek.

Blokové čistění opět začne v úterý 10. dubna v oblasti ulici Čs. armády, směrem k náměstí Svobody.

Podle technického ředitele MPS Kladno Petra Schönfelda je nutné lehce předělat stávající systém, který už nevyhovuje. „Současná praxe je taková, že pokud v den blokového čistění zůstane v dané lokalitě auto, zaměstnanci ho nadzvednou, přemístí ho třeba na druhou stranu ulice a pak ho vrátí na původní místo. Poté přijde majiteli pokuta,“ vysvětlil Schönfeld.

Dodal, že například v Praze už jsou auta opět odtahována, k čemuž by nejraději přistoupil v Kladně také. „Jestliže to takto bude dál, může se stát, že se na autech třeba objeví botičky,“ sdělil ředitel.

Dalším problémem je prý měnící se záležitosti při vymáhání dluhů. „Systém bude nahrávat spíše tomu, že si z toho lidé nebudou nic dělat. Ulice nebudou uklizené a je to znevažovaní práce,“ ukončil ředitel.