Nálepky jsou jedním z dalších kroků, kterými se správci hřbitova snaží kontaktovat pozůstalé. „Rozhodli jsme se polepovat hroby lidí, kteří mají náhrobek ve špatném stavu nebo za něj delší dobu nezaplatili. Samozřejmě majitele kontaktujeme i dopisem, ale ne vždy se nám povede člověka zodpovídajícího za hrobové místo najít. Mohl se odstěhovat nebo zemřel a zodpovědnost za hrob přešla na někoho dalšího. Když dáme na pomník nálepku, je šance, že se o problému dozví a vyřeší ho," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Radovan Víta.

Kromě žlutých samolepek vylepují pracovníci i další, kterými označují hroby v havarijním stavu. Údržba náhrobku je totiž zodpovědností majitele. „Od nájemců vybíráme dva poplatky. Jedná se o nájem za pozemek, dále poplatek za služby spojené s údržbou hřbitova, zeleně, chodníků a podobně. Jinak se musí majitelé o jednotlivá hrobová zařízení starat sami a zajistit, aby nebyla nebezpečná ostatním návštěvníkům," upozornil Víta.

Částka, kterou neplatiči za hrobová místa dluží, se podle Víty pohybuje v rámci statisíců korun. Přesto není možné, že by byly nezaplacené hroby jen tak odstraněny. „Pokud se někdo o náhrobek nestará a je ve špatném stavu, je naší povinností ho několikrát kontaktovat. I poté, co mu vyprší nájemní smlouva, mu pošleme další upozornění. Teprve když ani na něj do šedesáti dnů neodpoví se z hrobu stane opuštěná věc," vysvětlil Víta.

Ani takový hrob však není možné zrušit. „Musíme informace o hrobu zveřejnit na nástěnce a čekat, zda se k němu v následujícím roce někdo přihlásí. Je to několikastupňový proces, než dojde k likvidaci hrobového místa," uzavřel. Když je hrob zrušen, odstraní se pouze jeho zařízení, ostatky jsou ponechány v místě. Pokud si ho pronajme někdo další, v naprosté většině zůstávají ležet v dolní vrstvě. 

Na kladenských hřbitovech je situace komplikovaná také proto, že asi čtyřicet procent vlastníků nemusí platit nájem. Jedná se o majitele takzvaných hrobů do trvání hřbitova. Radní tyto hroby za určitý obnos peněz přerozdělili občanům na konci devatenáctého století a zaručili, že za hroby nebudou muset nikdy nic hradit. Zatímco v jiných městech jsou tyto hroby ojedinělé, v Kladně jsou v nich pochovány tisíce lidí.

„My jsme povinni tyto smlouvy respektovat, ale hodně těchto hrobů je kvůli tomu opuštěných a chátrá. Pokud nepředstavují ohrožení, tak je necháváme být, ale snažíme se případné pozůstalé alespoň přimět k tomu, aby platili za služby," dodal Víta. Autor: Tadeáš Burger