Do kuchyně Základní školy v Moskevské ulici v Kladně zavítal vzácný host, herec Martin Zounar, který tu na pozvání vedoucí uvařil oběd pro 150 malých i velkých strávníků.

Ve škole se stalo již tradicí, že v intervalech zhruba půl roku zaměstnanci zvou kuchaře předních firem, aby zde prezentovali své výrobky, ukázali jejich použití a samozřejmě pomocí netradičních jídel oživili školní jídelnu a podpořili tak dětskou zvědavost a chuťové buňky.

„Zveme známé a vyhlášené kuchaře většinou potravinářských firem a první takovouto akci jsme vymysleli právě ve spolupráci s dealerkou jedné firmy. Celé dopoledne tu s námi vaří a i pro děti je velmi zajímavé, když v kuchyni vidí novou tvář a mohou ochutnat nové jídlo,“ uvedla vedoucí jídelny Petra Urbanová.

„Je to skvělé, když k nám dorazí někdo z těchto lidí. Ukáží nám použití různých surovin, a tak nám dávají možnost rozšířit naše vaření. Ráda se něčemu přiučím,“ řekla za tým kuchařek Jitka Bryndová a dodala, že místní kuchyně denně uvaří jídlo pro zhruba pět set strávníků.

Když se Petra Urbanová v březnu zúčastnila pořadu televize Prima Hádej, kdo jsem, pozvala při této příležitosti do kuchyně právě i Martina Zounara a ten přijel splnit svůj slib.

Jako specialita dne se podávaly špízy ze šmakounu. Recept z této netradiční, avšak velmi zdravé bílkovinné potraviny pocházel od Martina Zounara, který také suroviny na 150 porcí sám zakoupil.

„V takových prostorách vařím úplně poprvé. Když bych to měl přirovnat k jevišti, tak je to jako hrát pro dětského diváka, což je vždycky těžký úkol. Jsou mnohem otevřenější a upřímnější než dospělí a tak si myslím, že ani nebudou mít problém s tím říct, že jim jídlo třeba nechutná,“ sdělil před nástupem do kuchyně novopečený tatínek Martin Zounar.

A toho za výdejovým okénkem školní jídelny čekal skutečně nelehký úkol. Jako první přišli dopoledne na řadu převážně senioři, již do školy na obědy docházejí. I ti byli překvapením v kuchyni velmi zaskočeni. Nejtěžší část však přišla po půl dvanácté, kdy zazvonilo. Do jídelny se začaly hrnout děti, které o známém herci a kuchaři věděly už několik týdnů dopředu.

Před okénkem, z něhož vydával Martin Zounar, se tak během krátké chvíle prostřídaly desítky dětí. Téměř všechny si chtěly nechat nandat oběd od herce, a tak i přesto, že Zounarovi v kuchyni asistoval celý kuchařský tým, před místem, z něhož vydávala školní kuchařka, bylo prázdno.
Podle svých slov Martin Zounar recept ze šmakounu zvolil právě kvůli jeho prospěšnosti zdraví a nízkému věku strávníků. „Je důležité se zdravou výživou začít už od mala. Já už to ve svém věku nezachráním, ale u dětí to má smysl. Není to surovina, kterou byste asi používali denně, protože se jedná o čistou bílkovinu, jež chutná jako něco mezi tofu a kuřecím masem, ale třeba jednou za týden se určitě dá sníst,“ popsal.

Sám přitom o školní kuchyni tvrdí, že ve stravovacích návycích je pro děti velmi důležitá. „Všichni na ni vzpomínají a odtud také většinou pocházejí jídla, která buď v dospělosti milujeme, nebo je jednoduše nemůžeme jíst nikdy. Já sám si vzpomínám, že v Základní škole Na Homolce, kam jsem chodil jako kluk, vařili vynikající hovězí s mrkví. Do dneška ale nemohu cítit zadělávané smetanové lusky,“ řekl herec a prozradil, že on sám v přílohách k hlavním jídlům preferuje rýží.

„Osobně mám rád francouzskou a italskou kuchyni, takže zapečené těstoviny, lasagne a podobná jídla opravdu miluji,“ dodal.